Hukvm Isteri Mengiringi Jen4zah Suami Ke Kubvr

ALOR SETAR, 18 Dis -- Jenazah anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim,24,diturunkan ke dalam liang lahad pada upacara pengkebumian di Tanah Perkuburan Islam Masjid As-Saadah, Kampung Tebengau, Kuala Kedah, di sini kira-kira 1.45 tengah hari tadi. Pengebumian jenazah turut dihadiri ratusan anggota keluarga, saudara-mara dan penduduk sebagai memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham. Suasana hiba menyelubungi upacara itu dengan keadaan cuaca yang sedikit mendung memudahkan urusan pengebumian dijalankan. -- fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA

SOALAN:

Assalamualaikum wbt,

Saya cuma ingin mendapat pandangan terbaik Datuk Mufti. Apakah seeloknya isteri tidak ikut ke masjid untuk urusan jen4zah suami dan solat jen4zah, juga untuk ke kubvr mengiringi jen4zah ?

JAWAPAN:

Waalaikumussalam wbt,

Islam datang meraikan sifat asal wanita. Apabila kaum wanita kehilangan suami, ayah dan sanak saudaranya yang rapat dengannya, ramai yang tidak tahan perasaan lalu mer4ung p3dih, menarik-narik baju dan memvkul-mvkul badan sendiri kerana keduk4an. Perbuatan-perbuatan sebegini berasal daripada adat jahil1yyah yang ditegah oleh Islam. Daripada Abdullah bin Mas’ud R.anhuma, sabda Rasulullah SAW:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ ضَرَبَ الخُدُودَ، وَشَقَّ الجُيُوبَ، وَدَعَا بِدَعْوَى الجَاهِلِيَّةِ

Maksudnya: Bukan daripada kalangan kami orang yang men4mpar-n4mpar pipi (kerana kem4tian), mencarik-carik baju, dan mengikut servan (tradisi) Jah1liyyah.

Hadis riwayat al-Bukhari (1297)

Daripada Umm Atiyyah R.Anha bahawa dia berkata:

نُهِينَا عَنْ اتِّبَاعِ الْجَنَائِزِ وَلَمْ يُعْزَمْ عَلَيْنَا

Maksudnya: Kami (kaum wanita) dilarang daripada mengikut jen4zah-jen4zah (ke kekvburan) dan Baginda (SAW) tidak melarang dengan ker4s (hal demikian) ke atas kami.

Hadis riwayat al-Bukhari (1278)

Menurut Imam Nawawi dalam kitab al-Majmu’ (5/277-278) larangan ini bersifat makruh tanzih. Inilah mazhab Syafie dan jumhur, manakala dalam Mazhab Malik tidak menganggap makruh kecuali bagi bagi wanita muda. Diceritakan daripada al-Abdari bahawa Imam Malik menganggapnya makruh kecuali jika jen4zah itu ialah anaknya, ibu ayahnya, dan suaminya.

Sebahagian ulama menganggap perbuatan mengiringi jen4zah ini sebagai makruh tahrim berdasarkan sebuah hadis Rasulullah SAW menegur wanita yang menunggu-nunggu jen4zah:

ارْجِعْنَ مَأْزُورَاتٍ غَيْرَ مَأْجُورَاتٍ

Maksudnya: Pulanglah kalian, kalian akan berd0sa dan tidak mendapat pahala.

Hadis riwayat Ibn Majah (1579). Namun, Al-Nawawi menganggap hadis ini da1f.

Kami berpendapat cukuplah wanita itu tinggal di rumah dan, jika ingin solat jen4zah, solat sahaja di rumah dan tidak mengikuti jen4zah ke perkvburan. Ini bagi menghorm4ti hukvm ihdad (berkabung) dalam tempoh iddah bagi wanita yang kem4tian suami. Jika sudah tamat waktu iddah, maka bolehlah menziarahi kvbur suaminya sambil menjaga akhlaq ketika ziarah kubvr.

Semoga Allah kurniakan kepada kita kefahaman dan kekuatan untuk mengikuti setiap perintah Syariat Islam dalam mencapai Mardhatillah. Amin.

Wallahua`lam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Sumber  : ISLAM ITU INDAH