‘Dulang Pencair’ Cara Pantas Untuk Lembutkan Daging/Ayam Beku Kalau Tiada Microwave

Mood nak masak dah datang, tapi terlupa pulak keluarkan ayam dalam freezer. Memang boleh spoil mood. Nak tunggu daging ayam lembut mau sejam juga kalau tiada microwave untuk defrost.

Bagi yang tiada mikcrowave di rumah, sebenarnya ada cara untuk lembutkan daging yang beku. Memang boleh guna periuk besi tapi tetap lambat juga.

Alternatif boleh cari defrost tray ini. Huda Zainal antara yang dah gunakan produk ini dan berkongsi pengalamannya.

Tak payah rendam dalam air

Benda alah ni suami belikan masa #PKP. Serius memang sangat berguna sangat untuk yang jenis tak decide nak masak apa.

Ilham nak masak apa tu datang last minit. Tambah dengan tak ada microwave di rumah.

Biasa nak nyah sejuk beku ni makan masa agak lama. Semenjak ada defrost tray ni tak lah lama nak menunggu dekat dapur bila tak keluarkan awal-awal lauk beku.

Biasa sebekas ayam ni guna defrost tray dalam 35 – 45 minit dah lembut. Tanpa perlu rendam pun dalam air.

Berbaloi beli

Sebelum

Selepas

Nanti tray akan jadi sejuk macam pegang ais. Memang ajaib namun terbukti berkesan.

Kat Shopee boleh je buat carian “Defrost Tray”. Masa tak glamour lagi benda ni harga dia RM12 je. Tadi tengok semua atas RM20. Cuma masih berbaloi beli daripada nak beli microwave kan.

Selamat bershopping. Penting ada peralatan yang boleh kurangkan masa berlama-lamaan dekat dapur ni.

Kalau nak beli boleh klik ini – Defrost Tray

Sumber: Huda Zainal

The post ‘Dulang Pencair’ Cara Pantas Untuk Lembutkan Daging/Ayam Beku Kalau Tiada Microwave appeared first on Vanilla Kismis.

(Visited 8 times, 1 visits today)