Doktor Kata Teh Chamomile Memang Buat Kamu Cepat Mengantuk

Tahukah teh chamomile membuat anda merasa mengantuk dan boleh menjadi cara yang sihat untuk membantu tidur.

Sebenarnya, banyak orang memilih untuk minum secawan teh bebas kafein yang hangat dan menenangkan untuk berehat sebelum tidur.

Khususnya, minum teh chamomile dapat mewujudkan rasa mengantuk dan dapat membantu anda tidur lebih cepat. Inilah sains di sebalik kesan tidur selepas minum teh chamomile.

Foto – Arkib Wanista

Kenapa minum teh chamomile?

Menurut pakar psikologi dan specialist Michael Breus, formula chamomile seperti teh dan minyak pati aromaterapi telah digunakan untuk merawat insomnia dan sebagai penenang

Chamomile biasanya digunakan sebagai penenang ringan dan selamat untuk masalah tidur. Chamomile sangat berkesan untuk membuat anda merasa mengantuk kerana struktur kimianya. Ekstrak tumbuhan mengandungi apigenin, sebatian kimia yang mendorong rasa mengantuk ketika mengikat reseptor GABA di otak.

Reseptor GABA adalah reseptor yang sama yang mengikat benzodiazepin, yang biasanya digunakan sebagai ubat anti-kegelisahan kerana ia mempunyai kesan yang menenangkan. Begitu juga, apabila apigenin dalam chamomile mengikat reseptor GABA, ia mempunyai kesan penenang dan relaks – sebab itulah teh chamomile dapat membuat anda merasa mengantuk.

Foto – The Spruce Eats

Bila patut minum?

Kata pakar, anda harus minum satu cawan teh chamomile kira-kira 45 minit sebelum tidur jika anda ingin cepat tidur. Ini akan memberi tubuh anda waktu yang cukup untuk untuk memetabolismekan teh, dan sebatian kimia yang menyebabkan perasaan penenang itu masuk.

Walaupun chamomile dapat membuat anda merasa mengantuk dan membantu anda, penyelidikan tidak menemui bukti yang pasti bahawa chamomile benar-benar dapat meningkatkan kualiti tidur anda sepanjang malam.

Tapi tak salah kalau kita mencubanya kan…

RUJUKAN : 1, 2

The post Doktor Kata Teh Chamomile Memang Buat Kamu Cepat Mengantuk appeared first on Wanista.com.

(Visited 4 times, 1 visits today)