DIY Stor Depan Rumah Untuk Simpan Barang. Mudah, Tak Perlu Skill Bertukang Sangat Pun

Ruang untuk stor memang wajib ada. Kalau tak susah nak simpan barang-barang yang jarang digunakan atau barang lama yang sayang nak dibuang.

Tapi masalahnya tak semua rumah direka ada ruang stor. Bila tiada inilah yang membuatkan rumah nampak agak berserabut dan selalunya penyelesaian kita adalah dengan menjadikan salah satu bilik sebarang stor. Rugilah pulak kan.

Kalau ada pemilik rumah yang berhadapan masalah nak simpan barang tapi tiada ruang stor boleh ikut idea yang dikongsi oleh Syasya Safiyya.

Bagi menyimpan barang-barang dia dan suami membuat stor di luar rumah. Langkah membina stor ini juga cukup ringkas. Tak perlu skill pertukangan yang hebat pun.

DIY stor depan rumah

Dibuat di garaj depan rumah tapi orang takkan perasaan. Nampak simple tapi stor ini dah buat 2 tahun dibina. Kukuh, orang dewasa naik pun tak runtuh.

Sesiapa yang duduk rumah jenis teres sesuai untuk buat stor ini.

Bahan diperlukan:

Papan jenis plywood
Bracket – beli bracket untuk aircond
Engsel
Kunci

Langkah buat stor

1. Buat ukuran dulu panjang dan lebar stor barang yang hendak dibuat. Sesuaikan dengan keluasan dan ketinggian dinding.

2. Pasang bracket, saya guna bracket aircond. Harga satu dalam RM7. Berapa tingkat rak ikut cita rasa.

3. Lekatkan papan plywood pada dinding menggunakan engsel.

4. Kemudian potong plywood untuk buat pintu menutup setiap tingkat/rak. Pasang engsel.

5. Cat stor dan pasang kunci untuk memastikan keselamatan barang yang disimpan. Dah siap!

Macam-macam boleh simpan!

Sumber Syasya Safiyya

The post DIY Stor Depan Rumah Untuk Simpan Barang. Mudah, Tak Perlu Skill Bertukang Sangat Pun appeared first on Vanilla Kismis.

(Visited 4 times, 1 visits today)