Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar

Daun kunyit merupakan antara pelengkap ramuan bagi masakan seperti rendang dan gulai lemak. Pastinya kita akan beli seikat daun kunyit di kedai dan hanya menggunakan sehelai sahaja dalam masakan. Selebihnya akan kita simpan.

Namun, bagaimana cara untuk kita mengekalkan kesegaran daun kunyit dan memastikan ia tidak kering bila disimpan di dalam peti sejuk? Tentu kecewa bila lihat daun kunyit jadi kering dan layu begitu sahaja di dalam peti sejuk.

Sebenarnya, ada tip dan cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan daun kunyit yang dibeli kekal segar dalam jangka masa yang lama. Tip ini dikongsi oleh Puan Huda Zainal. Semoga bermanfaat!

Hasil setelah lama simpan. Daun kunyit 3 minggu. Daun kesum 6 hari. Surprise juga masa buka bekas tadi.

LANGKAH 1: Lapik kitchen towel dalam bekas. Nak guna kain pun boleh.

LANGKAH 2: Basahkan kitchen towels tu. Biar dia lembap.

LANGKAH 3: Masukkan daun kesum & kunyit. Kalau nak guna untuk simpan pudina pun boleh.

LANGKAH 4: Cover atas daun tu dengan kitchen towel lembap juga. Lepas tutup bekas. Masukkanlah dalam refrigerator. Tak lah asyik membazir je bila beli tak guna.

KREDIT FOTO: HUDA ZAINAL

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

The post Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar appeared first on RASA.

(Visited 3 times, 1 visits today)