Cara Hentikan SMS Langganan Yang Dicaj pada Bil Telefon Tanpa Kita Sedar

Adanya pelbagai kemudahan pesanan secara online menyebabkan SMS sudah jarang digunakan sebagai medium komunikasi. Kita lebih banyak menggunakan WhatsApp, Telegram, Emel, DM, PM dan dan sebagainya.

Namun begitu perkhidmatan SMS ini masih lagi diperlukan untuk tujuan penghantaran maklumat dari pihak bank, telco,dan sebagainya.

Tapi satu yang kita harus hati-hati memandangkan tidak selalu menggunakannya, ia sering kali dijadikan salah satu medium bagi pihak yang tidak bertanggungjawab untuk meraih keuntungan “haram” dengan mengenakan langganan mingguan atau bulanan bagi perkhidmatan yang tidak sama sekali diketahui oleh pengguna.

Cara hentikan

Sebagai contoh, langganan permainan atas talian, horoskop, tips nombor ekor dan lain – lain yang mana caj akan dikenakan pada bil bulanan telco anda. Sekiranya berlakunya perkara tersebut, berikut langkah pertama yang boleh anda lakukan untuk menghentikan langganannya.

Apa yang perlu anda lakukan ialah dengan membalas kod berikut pada SMS yang diterima

  • STOP
  • UNSUBSCRIBE
  • END
  • QUIT
  • CANCEL

Anda boleh mula membalas dengan kod STOP, sekiranya tiada respon maka anda boleh membalasnya menggunakan kod mengikut aturan seperti diatas.

Sekiranya masih tidak berjaya, anda boleh cuba membuat panggilan kepada penyedia perkhidmatan telco anda untuk meminta bantuan.

Sumber

The post Cara Hentikan SMS Langganan Yang Dicaj pada Bil Telefon Tanpa Kita Sedar appeared first on Vanilla Kismis.

(Visited 4 times, 1 visits today)