Cara Buat Resepi Talam Lapis Labu

Resepi Talam Lapis Labu

BAHAN BAHAN

bahan A

  • 2 cawan air
  • 1 1/4 cawan gula
  • 1/2 tsp garam
  • 2 helai daun pandan di simpul

bahan B

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air

bahan C

  • 1/2 cawan santan pekat                                                                                                                                                      bahan D
  • 1 cawan labu ( direbus dan lecek )
  • 1 sudu besar pewarne kuning

    CARA2

    1. Masak bahagian A hingge gula larut. Ketepikan dulu

    2. Dalam mangkuk lain sebati kan bahan B.Gaul rate dan masukkan bahan A ke dalam B.

    3. Satu bahagian di masukkan bahan C ( santan ) dan satu lagi bahagian masukkan bahagian D ( labu )

    4. Bahagikan pula setiap bahagian pade 3 bahagian supaye dapat same banyak lapisan nye.

    CARE MASAK KUEH

    1. Panaskan kukusan .

    2. Masukkan adunan labu ke dalam loyang yang telah di alas plastik dan kukus selame 7 minit.

    3. Lapiskan pula adunan santan dan kukus selame 7 minit.

    4. Ulang sehingge habis 6 lapisan dan lapisan yang terakhir kukus selame 20 minit.

    5. Bile kueh telam masak biarkan sejuk dahulu barulah di potong menggunakan pisau plastik

(Visited 103 times, 1 visits today)