7 Penyakit Yang Akan Dihidapi Jika Kurang Vitamin C.. Hati-hati

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu memastikan pengambilan vitamin c dalam badan dipenuhi. Jangan anggap remeh jika badan kurang vitamin c.

Seperti yang kita tahu, vitamin yang terdapat secara meluas dalam buah-buahan citrus dan kiwi berfungsi sebagai antioksidan, dan meningkatkan ketahanan badan dan membantu proses pemulihan.

Malangnya, vitamin biasanya dipanggil asid ascorbik jenis nutrien amat mudah larut dalam air dan tidak dihasilkan oleh badan. Untuk mendapatkannya, sudah tentu, ia adalah perlu untuk sumber makanan seperti sayuran dan buah-buahan khusus.

Jika makan kurang, berhati-hati dengan beberapa penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin c. Apakah penyakit tersebut?

Kurang vitamin c, risiko boleh berisiko kena masalah neurologi otak

Penyelidikan yang terkandung dalam jurnal kimia saraf isu oktober 2012, mendedahkan kurang vitamin c boleh menyebabkan pengurangan dalam paras glukosa darah, oksidatif lipid kerosakan dan protein di cortex, dan penurunan metabolit daripada dopamine dan serotonin dalam kedua-dua cortex dan striatum otak.

Dalam erti kata lain, ia menunjukkan bahawa kerosakan neurologi boleh berlaku. Fakta yang tidak boleh dianggap remeh, bukan?

Kajian ini dijalankan dengan bereksperimen pada tikus makmal, yang lewat mendapat pengambilan vitamin c dengan asid ascorbik (aa).

Walau bagaimanapun, selepas meningkatkan keperluan vitamin c, neurologi, fisiologi dan masalah psikologi terbukti untuk meningkatkan.

Sesetengah penyakit yang disebabkan kurang vitamin c

1. Sakit sendi

Sakit sendi atau anggota yang teruk adalah petanda yang menunjukkan bahawa badan adalah kurang dalam vitamin c.

Kadangkala kudis yang teruk juga boleh menyebabkan pendarahan dalam sendi dan menyebabkan kesakitan yang amat sangat.

2. Kulit yang lebam

Apabila badan adalah kurang dalam vitamin c, sebenarnya ia boleh dilihat dengan mudah dari perubahan dalam kulit. Biasanya, kekurangan vitamin c boleh membuat seseorang dengan mudah lebam dan mengambil masa yang lebih lama untuk pulih.

Penyembuhan yang perlahan pada luka ringan secara semulajadi juga boleh menunjukkan bahawa tahap vitamin c dalam badan tidak mencukupi.

3. Anemia

Anemia adalah satu lagi tanda kekurangan yang mungkin vitamin c. Orang yang kurang vitamin c juga mudah jatuh sakit kerana sistem imun yang lemah.

Bagaimana, masih, kandungan vitamin c dalam badan? Setelah mengetahui beberapa risiko di atas, ia adalah masa untuk memastikan pengambilan vitamin c boleh dipenuhi.

4. Scurvy

Salah satu penyakit yang boleh timbul akibat kekurangan vitamin c yang konsisten adalah boleh menyebabkan scurvy. Simptom termasuk mudah untuk mendapatkan lebam, pendarahan, dan kesakitan sendi dan otot.

Kekurangan vitamin c boleh disembuhkan dengan mengambil makanan tambahan yang kaya dengan vitamin c.

5. Perubahan mood

Berhati-hati, orang yang kekurangan vitamin c, sering membuat mood lebih cepat berubah, mudah untuk mendapatkan emosi, dan cepat marah.

6. Pendarahan gusi, gigi, atau gingivitis

Vitamin c adalah amat diperlukan untuk kolagen sintetik. Jika vitamin c kurang, maka kolagen yang diperlukan untuk membina dan mengekalkan tisu pergigian dan gusi tidak dapat dipenuhi.

7. Letih, kurang tenaga sehingga berisiko untuk menyebabkan kemurungan

Kerana vitamin c berfungsi untuk menyokong kekuatan tulang, tahap rendah vitamin c boleh menyebabkan penurunan berat badan yang drastik. Tidak hairanlah jika kekurangan vitamin c akan sebabkan keletihan yang berpanjangan, kekurangan tenaga yang kronik dan juga membuat seseorang dengan mudah berasa tertekan. .

(Visited 181 times, 1 visits today)