5 Langkah Untuk Membiasakan Anak Kita Berus Gigi

Tahukah Ibu bapa, bayi sebenarnya sudah mempunyai sekitar 20 gigi bila beliau dilahirkan? Fakta itu yang didedahkan dalam rencana Sains yang diterbitkan di Kolej pergigian Chicago. Oleh yang demikian, mengamalkan tabiat untuk menjaga kesihatan gigi kanak-kanak tersebut, ibu bapa yang mesti mula lakukan sejak awal kanak-kanak.

Ini mungkin satu-satunya masih jarang diketahui oleh kebanyakan ibu bapa termasuk ibu bapa yang cenderung untuk mempunyai seorang anak. Ini Kerana, gigi pada bayi baru lahir masih dilindungi oleh gusi jadi tidak dapat dilihat kerana ia tidak telah muncul daripada permukaan.

Langkah-langkah untuk mengekalkan kesihatan pergigian kanak-kanak sejak usia awal

Pastikan penjagaan awal kerana ianua langkah pertama untuk mengelakkan ia daripada pelbagai faktor yg berisiko seperti pereputan gigi, plak dan kejadian jangkitan gusi dan mulut. Memupuk tabiat untuk mengekalkan kesihatan gigi kanak-kanak boleh dimulakan dengan membantu ia membersihkan gusi dan mulut kerap.

Kerana kawasan mulut bayi baru lahir masih sensitif, ibu bapa juga harus menggunakan produk penjagaan gigi yang selamat digunakan oleh orang yang sedikit. Salah satu produk yang boleh membuat pilihan ibu bapa adalah Nuby Tooth and Gum Care Set

Produk penjagaan gigi dari Nuby dibuat daripada bahan lembut jadi yang minimumkan risiko kerengsaan apabila digunakan. Tidak hanya itu, mereka juga direka rawatan pergigian mengikut peringkat pertumbuhan gigi kanak-kanak.

Beberapa langkah boleh ibu bapa lakukan untuk memupuk tabiat menjaga kesihatan pergigian kanak-kanak termasuk:

• Bersihkan gusi bayi selepas penyusuan susu ibu

Gigi bayi mula berkembang dari permukaan gusi pada usia 6 bulan. Tetapi tidak ada salahnya untuk memulakan penjagaan gigi kerana gigi yang sihat juga bermula dari keadaan mulut dan gusi yang sihat. Ibu bapa boleh menjaga kesihatan mulut dengan menggunakan pembersih silikon dari Nuby. Silikon gusi dan lidah pembersih dibuat daripada bahan lembut yang direka khusus untuk bayi yang baru lahir supaya anda tidak perlu bimbang tentang risiko jangkitan.

• Membiasakan memberus gigi dua kali sehari

Apabila gigi dengan si manja mula tumbuh, maka sekarang adalah masa ibu bapa menjemput dia biasa dengan memberus gigi dua kali sehari. Hanya gunakan ubat gigi benih padi. Ini dilakukan supaya kanak-kanak itu tidak terkejut atau berasa loya ketika menggosok gigi Baginda buat pertama kalinya. Anda boleh menggunakan mana-mana koleksi gigi dan gusi Care set dari Nuby. Dengan berus gigi yang diperbuat daripada nylon, kanak-kanak akan lebih selesa memberus gigi beliau kepada pertumbuhan baru.

• Mengajar kanak-kanak betul cara memberus giginya

Pastikan anak memahami bahawa memberus gigi adalah untuk membersihkan gigi dengan teliti. Sebab, kebanyakan kanak-kanak yang hanya memberus gigi sebahagian yang dapay dilihat olehnya. Ibu bapa boleh mengajar ini dengan permainan. Sebagai contoh, dengan permainan untuk mencari tersembunyi gigi dibersihkan.

Ibu bapa hanya boleh menyertai dalam membantu menggosok sedikit bahagian gigi tidak kelihatan. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak menjadi terlalu kerap pada masa akan datang bagi membantu kecil biasa dengan memberus gigi secara bebas.

• ubah pemakanan

Selain memberus gigi anda dengan kerap, makanan yang dimakan akan juga mempunyai peranan yang penting dalam kesihatan pergigian. Oleh itu, anda perlu mengurangkan pengambilan gula dalam kanak-kanak kerana gula adalah salah satu makanan yang meberi kesan buruk terhadap kesihatan pergigian kanak-kanak.

Makanan yang mengandungi banyak gula seperti gula-gula, gula-gula kapas, boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada gigi apabila tidak dibersihkan selama lebih sejam. Oleh itu, pastikan kanak-kanak adalah memberus gigi beliau selepas beliau menggunakan terlalu banyak gula.

• Melakukan pemeriksaan rutin pada doktor gigi

Salah satu langkah yang penting untuk kesihatan gigi kanak-kanak adalah kesihatan gigi beliau kerap diperiksa oleh doktor. Ini dilakukan supaya ia boleh terus mengekalkan kesihatan gigi yang dipantau dan dentition kekal optimum.

Berikut adalah langkah-langkah penjagaan pergigian kanak-kanak. Di samping itu untuk mengelakkan pelbagai risiko kesihatan gigi, langkah-langkah tersebut juga boleh memupuk tabiat menjaga kesihatan gigi atas yang sedikit.

Selain daripada gigi tetap bersih, produk penjagaan juga mempunyai peranan penting dalam mengekalkan kesihatan gusi dan mulut anda. Oleh itu, pastikan bahawa ibu bapa memilih dalam penjagaan gigi produk dengan selamat dan mengikut peringkat pertumbuhan gigi kanak-kanak.

Satu produk boleh menjadi pilihan ibu bapa adalah Nuby Tooth and Gum Care Set. Pada harga yang berpatutan, Nuby Tooth and Gum Care Set  sudah memberikan penjagaan terbaik untuk kesihatan gigi kanak-kanak mengikut peringkat pertumbuhannya.

***

(Visited 48 times, 1 visits today)