4 Penjelasan Saintifik Tentang B4haya Tidur Meniarap.

Menurut padangan Islam, Allah s.w.t sama sekali mel4rang kita untuk tidur dalam posisi meniarap dan ia j4tuh pada hukum M4kruh kerana menyerupai posisi tidurnya penghun1 ner4ka.

Penjelasan yang dipetik dari laman sesawang Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, terdapat hadis dari Nabi SAW mengenai larangan untuk tidur secara meniarap. Ini sepertimana riwayat daripada Ya`ish daripada ayahnya, Tikhfah bin Qaysi al-Ghifari RA bahawa pada suatu hari ketika beliau sedang tidur di dalam masjid dalam keadaan meniarap, lalu ada seseorang yang menggerakkanku (membangunkanku) dengan mengunakan kaki lalu berkata:

إِنَّ هَذِهِ ضِجْعَةٌ يُبْغِضُهَا اللَّهُ. قَالَ فَنَظَرْتُ فَإِذَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم

Maksudnya: Sesungguhnya ini adalah cara tidur yang dimurka1 Allah. Kemudian Tikhfah RA berkata: “Lalu aku melihat lelaki itu (yang membangunkanku) adalah Rasulullah SAW. Riwayat Abu Daud (5040) & al-Bukhari di dalam Adab al-Mufrad (1187)

Dalam hadis dengan lafaz yang lain, Rasulullah SAW telah bersabda:
قُمْ وَاقْعُدْ فَإِنَّهَا نَوْمَةٌ جَهَنَّمِيَّةٌ

Maksudnya: Bangun dan duduk, sesungguhnya ini adalah cara tidurnya penghuni ner4ka.Riwayat Ibn Majah (3725)

Menurut kajian saintfik pula, tidur meniarap (di atas perut) bisa mendatangkan tiga risik0 kesihatan yang akan melarat dan mendatangkan masalah lebih besar kepada kesejahteraan diri jika si pelaku tidak berhenti mengamalkan cara tidur sebegitu.

Sememangnya tidur meniarap akan buat seseorang berasa selesa bahkan dapat membantu orang yang berdengkur tidur dengan lebih senyap namun hakikatnya ia akan mendatangkan beberapa risiko lain termasuklah:

Sak1t Belakang/Masalah Tul4ng Belakang.

Kebanyakan orang yang tidur meniarap berisiko tinggi untuk mendapat sakit belakang dan leher. Menurut pakar, tidur secara meniarap akan meletakkan tek4nan yang banyak pada bahagian belakang badan dan tulang belakang. Ini kerana berat badan seseorang tertumpu pada bahagian tengah tubuh. Oleh itu, agak sukar tulang belakang untuk berada pada posisinya dan kemungkinan teralih ketika tidur.

Tek4nan pada tulang belakang juga akan melemahkan badan di mana, apabila keadaan tulang belakang terjejas, kesak1tan itu akan berkangkit ke bahagaian tubuh yang lain kerana tulang belakang merupakan saluran kepada sambungan saraf-saraf dalam badan seseorang. Antara simptom awalnya adalah seperti kebas-kebas.

Sak1t Leher

Tidur dalam keadaan meniarap akan memaksa seseorang untuk memalingkan wajahnya agar boleh bernafas ketika sedang lena. Cara itu sebenarnya akan memberi tek4nan kepada urat leher (seolah anda memulas tulang tengkuk) dan dalam masa yang sama menjejaskan struktur tulang belakang.

Pada awalnya mungkin anda tidak akan terasa kesak1tannya namun, hari demi hari jika terus dilakukan, ia akan menyebabkan sak1t leher yang kr1tikal.

Jaga-jaga supaya tidak diser4ng Hern1ated Disk!

Sumber: mayoclinic.org

Hern1ated Disk berlaku apabila lapisan kusyen tulang yang memelihara tulang daripada bergesel antara satu sama lain tersepit dan terkeluar daripada landasannya menyebabkan saraf terasa sak1t disebabkan penolakan kusyen yang tersepit itu tadi.

Jejaskan J4ntung & Kesihatan Otak

Tidur meniarap jejaskan kesihatan jantung dan otak kerana oks1gen kurang sampai kepada kedua-dua bahagian organ tersebut.

Menghadkan Pergerakan J4nin

Apabila anda berbadan dua, sudah pasti si ibu harus peka untuk mendapatkan waktu tidur yang cukup agar janin boleh membesar dengan sempurna. Tidur secara meniarap ketika hamil adalah tidak membahayakan bayi atau ibu namun, berat yang semakin bertambah pada bahagian perut sedikit sebanyak memberi efek pada stuktur tulang belakang si ibu.

Bahkan janin atau bayi dalam perut jika akan berada dalam kedudukan yang lebih selesa jika ibunya tidak tidur meniarap.

Kajian perubatan yang dilakukan sekitar 2012 mendapati, ibu mengandung yang tidur secara mengereng ke sisi sebelah kiri akan meningkatkan pengaliran darah baik yang menyalurkan oksigen secukupnya kepada bayi.

Dah Baca, Sila  Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa Sertai Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew. Klik Sini..
Terima Kasih

Sumber:petuaibu