Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang Makan Sekali Ngap Sahaja!

June 30, 2020 rencah7 0

Lepat Cendol merupakan salah satu hidangan popular buat minum petang di Malaysia. Rasanya lemak manis oleh kerana gabungan cendol, santan dan gula melaka. Kali ini, kami bawakan resepi lepat cendol ini khas buat anda semua. Walaubagaimanapun, resepi kali ini lebih unik kerana menggunakan acuan lompang yang lebih kecil dan didalam bit-sized.
Oleh kerana saiz nya yang kecil, makan pun dengan sekali ngap sahaja! Ianya juga boleh dimakan oleh semua lapisan masyarakat, namun begitu, anda harus perhatikan kanak – kanak apabila mereka makan kerana khuatiri tercekik akibat tekstur lepat yang lebih melekat – lekat.
Cara pembuatan lepat cendol ini amat mudah serta bahan – bahannya mudah untuk didapati. Kini, bolehlah anda menyediakannya sendiri. Mari kita lihat resepi yang telah dikongsikan oleh Hanna Rahman dan mendapat banyak shares dan likes di media sosial!
Resepi Lepat Cendol Imej via Facebook Bahan – bahan: 1 cawan tepung jagung2 sudu besar tepung hoen kwe1 cawan gula5 1/2 cawan santa..

KL Tower Tawar Tiket Masuk Percuma Ke Observation Deck Hingga 31 Julai Ini

June 30, 2020 rencah7 0

Nampaknya ramai yang menyambut baik diskaun dan promosi yang ditawarkan sempena pembukaan semula tempat-tempat lawatan.
Untuk ibu ayah terutamanya, ada lagi satu BERITA BAIK!
Menara Kuala Lumpur / KL Tower akan mengadakan kempen “WE ARE FREE! – Masuk Percuma!” sepanjang bulan Julai ini sempena pembukaan semula kepada para pengunjung.
Tiket masuk PERCUMA ini adalah untuk ke Pelantar Pemandangan (Observation Deck) dimana harga asal adalah RM30.
Kempen ini diwar-warkan oleh pihak Menara Kuala Lumpur salah satu post terkini menerusi Facebook mereka.
BERITA BAIK untuk semua! 🎉🎊Menara Kuala Lumpur akan mengadakan kempen “WE ARE FREE! – Masuk Percuma!” sepanjang bulan…
Posted by Menara Kuala Lumpur (KL Tower Official) on Monday, June 29, 2020
Tempoh Kempen Promosi tiket percuma “WE ARE FREE! – Masuk Percuma!” ini bermula dari 1 hingga 31 Julai 2020.
Pelancaran kempen ini secara langsung di Facebook Menara Kuala Lumpur (KL Tower Official) pada 4 Julai 2020 jam 11.30 pagi.
Terma & Syar..

Acar Rempah Timun Siap Ada Telur Puyuh , Sedapnya.

June 30, 2020 rencah7 0

Acar rempah timun telur puyuh ni memang sedap dimakan dengan nasi tumis sperti Nasi Minyak, Nasi Tomato dan juga nasi biasa. Lagi lama disimpan lagi sedap rasanya.

Keenakkan hidangan ini bila sayur dikunyah rangup dan telur puyuh rebus lembut. Rasa rempah diseimbangkan dengan rasa masam cuka. Jom semak resipi perkongsian Nadia Arissa ini.
ACAR REMPAH TIMUN TELUR PUYUH
BAHAN-BAHAN
BAHAN A:

Telur puyuh (rebus dan kopek kulit)
1 biji timun – di potong jejari
1 biji lobak merah – di potong jejari
Bawang merah ros – dibelah dua
Cili merah dan hijau
3 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar kerisik
Cuka
Garam
Gula Biji Sawi
BAHAN-BAHAN B (DIHIRIS):

2 biji bawang merah ros
2 ulas bawang putih
1 inci halia BAHAN-BAHAN C (DIKISAR):

3 biji bawang merah ros
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Segenggam udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hirisan hingga naik bau.
2. Masukkan..

Resepi Apam Pisang Tanpa Telur Lejen Confirm Semua Suka Bila Makan

June 30, 2020 rencah7 0

Apam Pisang, siapa sahaja tidak menggemarinya? Apam Pisang merupaka salah sebuah hidangan yang amat sinonim dengan rakyat Malaysia. Ianya sedap, manis dan berlemak. Ianya juga boleh dihidangkan kepada semua lapisan masyarakat. Kali ini, kami bawakan resepi apam pisang ini khas buat anda.
Namun begitu, resepi kali ini unik sedikit tanpa kehadiran telur dalam bahan – bahannya. Oleh itu, ianya amat sesuai disediakan oleh mereka yang sedang diet ataupun mengamalkan vegetarian. Walaupun tanpa telur, rasanya juga masih lazat lagi tau! Cara pembuatannya juga amat ringkas, hanya dengan tiga langkah mudah sahaja anda dapat menghasilkan hidangan ini.
Buat yang sedang berdiet, anda juga boleh untuk tidak meletakkan gula didalam hidangan ini dan kalorinya juga lebih jimat. Bahan – bahannya yang ringkas mudah untuk didapati di pasaraya sekitar anda.
Resepi ini dikongsikan oleh Raffizah Redzwan dan ramai yang telah shares dan likes di Facebook beliau. Jom kita lihat resepi ini!
Resepi Apam Pi..

DIY Rak TV Bajet Dari PVC, Sekali Pandang Macam Rak Ikea

June 30, 2020 rencah7 0

Kalau hias rumah memang pakai modal yang besar. Boleh nak murah tapi kena buat sendiri. Salah satu yang senang dan boleh dihasilkan adalah rak tv.
Kalau nak lagi bajet boleh ikut perkongsian yang menggunakan paip PVC untuk menghasilkan rak tv di rumahnya.
Bermodal lebih kurang RM60, rak tv yang dibina menggunakan pvc ini kukuh dan sekali pandang macam rak yang dibeli di Ikea.
Macam mana nak buat, boleh ikut perkongsian dari محمد اكمال اذىذى
Projek rak tv Beli yg elok duit tak ramai. Jadilah projek asal bole letak tv.
Material yang diperlukan:
• PVC class 7
• Join 3way & 4way (beli di Shopee)
• Aerosol spray flat black
• Rubber wood
1. Rancang dulu rak yang hendak dihasilkan. Berapa tingkat dan panjang. Potong kayu, pvc ikut saiz rak. Ambil kira juga beban yang hendak diletakkan. 2. Sambungkan PVC menggunakan joint.
Ini joint yang digunakan
3. Screw kayu yang hendak dijadikan rak pada pvc supaya kukuh. Boleh juga guna L bracket untuk lebih kemas.

Hasilnya.
Info kos Paip ..

Macam Umur 20-an, Siapa Sangka Pereka Fesyen Terkenal Vera Wang Dah Berusia 71 Tahun!

June 30, 2020 rencah7 0

Mempunyai sosok tubuh yang langsing, kurus dan tegang merupakan impian setiap wanita yang sudah menginjak usia lanjut. Pasti pelbagai aktiviti kesihatan akan dilakukan bagi memastikan segala-galanya sempurna.
Seperti pereka fesyen yang terkenal ini, mempunyai tubuh genit dan gayanya ala wanita muda pasti ramai tidak menyangka dengan kenyataan bahawa dia sudah pun menginjak usia lebih 70 tahun.
Vera Wang yang merupakan pereka fesyen ini sebenarnya sudah pun berusia 71 tahun tetapi dengan bentuk fizikalnya itu menjadikan dia seperti seusia gadis berumur 20 tahun!
Masih Kelihatan Bertenaga
Vera Wang yang merupakan berdarah Asia ini semakin menarik perhatian warganet. Walaupun sudah berusia 71 tahun, beliau masih rancak mempamerkan badannya yang masih kencang dan mulus serta langsing di laman Instagramnya. Mungkin rakan sebayanya sekarang kian uzur, Wang seakan tidak dimamah usia.
Pemilik jenama antarabangsa Vera Wang ini menjadi perbincangan hangat dan perhatian warganet setelah ber..

Tips Pakai Sandal Mules Supaya Nampak Lagi Bergaya

June 30, 2020 rencah7 0

Formal di depan, santai di belakang!
Penulis cukup menggemari sandal mules. Bukan sahaja selesa malah ia sangat mudah dipakai dan masih kekal trendy bergaya. Sandal mules terdiri daripada dua jenis – yang flat atau tumit tinggi.
Bila dah purchase sandal mules, mesti nak tahu tips menggayakannya agar penampilan kelihatan bergaya dan tak nampak merepek.
Nah, Wanista kongsikan beberapa tips styling padankan mules bersama outfit sesuai.
Disarung bersama jeans Foto – Pinterest Seluar yang berwarna Foto – Pinterest Manis dengan dress Foto – Pinterest Legging trendy Foto – Pinterest Skirt yang cool Foto – IG Long skirt yang tak membosankan Foto – Pinterest Suits maskulin Foto – Pinterest Masukkan elemen di atas bila menyarung sandal mules, terus kamu nampak cantik bergaya.
Tips Wanista, bila mengenakan mules, pastikan outfit atas buku lali untuk nampak lebih tinggi.
Selamat Beramal
The post Tips Pakai Sandal Mules Supaya Nampak Lagi Bergaya appeared first on Wanista.com.

Ketahui Perbezaan Tarikh Luput Barang ‘Guna Sebelum’ Dengan ‘Baik Sebelum’

June 30, 2020 rencah7 0

Sewaktu kita membeli barang, pastinya kita akan melihat tarikh luputnya. Perasan atau tidak, ada sesetengah barang menggunakan ‘Guna Sebelum (Use By)’ dan ada juga yang menggunakan ‘Baik Sebelum (Best Before)’. Sebenarnya, ada perbezaan antara dua perkara ini. Ahli kimia bernama Fatimah Salim ini beri penjelasan mengenai dua perkara ini. Ayuh kita baca perkongsiannya.
BEZA GUNA SEBELUM DAN BAIK SEBELUM Sebenarnya ada perbezaan pada kedua jenis label tarikh luput ini. Kita tidak seharusnya mengambil ringan akan hal ini kerana ada sebabnya makanan ini dilabel sebegitu. Jom teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.
Guna Sebelum (Use By)

Tarikh yang tertera sebagai “Guna Sebelum” ialah akhir sesuatu produk itu SELAMAT untuk dimakan. Kebiasannya ianya digunakan pada produk makanan yang cepat rosak dan tidak perlu simpan lama seperti daging, susu, kek, roti, telur dan sebagainya. Bagi produk makanan yang dilabel sebegini haruslah diBUANG serta merta selepas tarikh yang dinyatakan.
..

5 Jenama Sunscreen Terbaik Untuk Lindungi Kulit Dari UV

June 30, 2020 rencah7 0

“Apasal cepat betul kulit aku ni jadi gelap, dah tu rasa kering je ni. Stress kalau hari-hari kulit jadi macam ni dengan cuaca panas lagi. Ish!”
Kulit kamu rasa cepat kering, kusam, dan gelap, lindungi kulit dengan menggunakan produk sunscreen yang paling berkesan dan terbaik sekali di farmasi.
Melihat lambakan jenama produk sunscreen di pasaran, membuatkan kamu berasa pening nak cari jenama mana yang bagus untuk digunakan.
Lepas ini kamu tak perlu pening kepala lagi, pilih sunscren dari lima jenama yang disenaraikan di bawah ni pun dah cukup okay.
#1 Banana Boat – Sport Sunscreen Lotion SPF 110 [KLIK] Krim sunscreen ini dirumus khas untuk menentang sinaran ultra violet dengan menggunakan bahan seperti UVA, UVB, dan juga teknologi Avo Triplex bersama Avobenzone yang dapat menyerap sinaran matahari pada kulit semudah 1 2 3.
Foto – Arkib Wanista #2 Sunplay – Skin Aqua UV Moisturizing Gel [KLIK] Sunplay diperkaya dengan asid hyaluronik bagi memberi kelembapan pada kulit untuk jangka masa panjang dan sunscreen ini juga sangat ringan dan tidak melekit apabila digunakan.
Foto – Arkib Wanista #3 Avene – Very High Protection Tinted Cream SPF50+ [KLIK] Jika kamu miliki kulit jenis sensitif, maka sunscreen jenama Avene ini adalah rakan baik kamu, ianya dirumus khas untuk orang-orang yang memiliki kulit jenis sensitif.
Sunscreen ini menggunakan bahan eksklusif seperti thermal spring water, vitamin E, pre-tocopheryl bagi melindungi kulit dari sinaran UV.
Foto – Arkib Wanista #4 Nivea – Sun Protect & Moisture SPF50+ [KLIK] Nivea merupakan jenama popular dalam pengeluaran produk sunscreen di pasaran. Nivea Sun Protect & Moisture ini dirumus khas menggunakan bahan seperti filter UVA dan UVB bagi melindungi kulit dari pancaran sinaran matahari yang kuat.
Foto – Arkib Wanista #5 Biore – UV Aqua Rich Watery Essence SPF50+ [KLIK] Biore UV Aqua Rich Watery Essence ini dirumus khas dengan kandungan bahan seperti aqua micro capsules, asid hyaluronik dan campuran citrus bagi memberikan rasa segar dan dalam masa yang sama dapat melindungi kulit dari pancaran matahari.
Foto – Arkib Wanista Dalam banyak-banyak jenama sunscreen yang terdapat di atas, kamu pernah guna yang mana satu? Harap lepas ni dengan senarai jenama sunscreen di atas, kamu dah tak pening kepala lagi nak cari sunscreen yang sesuai!
Selamat beramal
The post 5 Jenama Sunscreen Terbaik Untuk Lindungi Kulit Dari UV appeared first on Wanista.com.

Cara Betul Kalau Nak Basuh Langsir Guna Mesin Basuh. Jangan Terus Sumbat, Kena Buat Ini Dulu!

June 30, 2020 rencah7 0

Memandangkan saiznya yang besar, berat dan juga fabrik berbeza maka mencuci langsir kediaman harus ikut cara yang betul. Bukan main masuk saja dalam mesin basuh.
Sebaiknya jika mahu membasuh langsir, ikut aturan ini.
1. Periksa label cadangan cucian pada langsir (langsir ready-made) sama ada sesuai untuk basuhan mesin, basuhan tangan atau dry-cleaning.

2. Pastikan semua penyangkut sudah ditanggalkan pada langsir French pleat.
3. Bersihkan habuk pada langsir dengan cara mengibaskannya atau menggunakan vacuum.

4. Asingkan langsir siang (day curtain/lining/voile) daripada langsir kain tebal/biasa.
5. Untuk langsir kain tebal/biasa, cucian mesin boleh dilakukan dengan menggunakan air sejuk/biasa dengan sedikit sabun. Elakkan daripada menggunakan air panas kerana ini akan menyebabkan sesetengah fabrik mengecut.
6. Langsir siang (day curtain/lining/voile) adalah nipis. Oleh itu cuba elakkan cucian menggunakan mesin. Pilihan lain adalah basuhan tangan atau dry-cleaning. Jika perlu c..