Latih Anak Pandai Menulis & Tak Kekok Pegang Pensil Guna ‘Teknik Stoking’

February 12, 2020 rencah7 0

Bagi ibu bapa yang punya anak baru masuk tadika, salah satu perkara yang perlu diperhatikan pada peringkat awal ini adalah kemahiran anak memegang pensil untuk menulis.

Sebab ramai yang hadapi masalah kekok memegang pensil hingga menyukarkan mereka membuat latihan yang diberi. Sudahnya ibu bapa yang menyiapkannya atau pun abang kakak mereka.

Supaya tak berlarutan begini, eloklah kita mula ajar anak menulis menggunakan teknik stoking seperti perkongsian Hajar Binti Md Said.

Cerita Hajar berbanding adik beradik lain, anak bongsunya Omar agak lambat untuk mahir menulis. Walaupun sudah memasuki tadika tapi dia sangat asing dengan alat tulis dan pensil menyebabkan Hajar mahu tak mahu perlu melatih anaknya agar boleh memegang pensil dengan betul sekali gus memudahkannya menulis.

Guna 3 jari
Selepas membuat carian, Teknik Stoking ujarnya antara yang mudah dan jadi pilihannya untuk membantu anak. Namun ibu perlu memberi sedikit panduan untuk anak. Berikut adalah panduan yang dikongsi oleh ..

Buat Sendiri Ayam Gunting Ala Uncle Bob Kegemaran Anak-Anak, Tak Perlu Beli Lagi!

February 12, 2020 rencah7 0

Selain nuget, ayam gunting juga antara jajan kegemaran anak. Biasa dijual di depan sekolah atau pasar malam. Kadang-kadang sanggup tak makan di kantin sekolah untuk beli ayam gunting ini.

Kalau anak dah suka, apa kata kita buat saja sendiri kat rumah ikut resipi perkongsian Puan Zaitun Abdul Hamid. Nak buat berniaga pun boleh juga.

Bahan-bahannya:
Ayam – beli bahagian dada yang sudah dibuang tulang. Potong nipis-nipis kemudian perap ayam dengan
4 sudu sos tiram
2 sudu serbuk BBQ Cosway/2 sudu sos black paper Kimball.
2 sudu jus lime/perahan lemon.

Bahan-bahan untuk salutan:

Tepung Bistari pedas/ori
Tepung ubi/tepung beras
Sedikit serbuk roti
Sukatannya bergantung kepada kuantiti ayam
Serbuk cili dan serbuk lada putih – untuk ditabur pada ayam yang dah siap digoreng nanti.

Cara membuat:

Perap ayam selama satu jam
Gaul ayam yg diperap tadi pada bahan salutan yang sudah siap dicampur.
Tumbuk-tumbuk sikit isi ayam supaya tepung melekat pada isi ayam dan padu supaya nampak cantik bil..

No Image

Guna Siku Tekan Lif, Nampak Pelik Tapi Ini Cara Elak Dari Dijangkiti Virus

February 12, 2020 rencah7 0

Ketika penularan virus coronar melanda di serata negara termasuk Malaysia kita perlu sememangnya perlu lebih menjaga kesihatan dan kebersihan diri.

Bimbang penyakit yang sudah menyebabkan banyak kematian ini menjangkiti diri dan ahli keluarga. Salah satu caranya menurut Dr Taufiq Razif adalah dengan mengelak dari menyentuh tiga tempat ini.

Ini gambar lif utama di Hospital yang saya baru discaj semalam. Bayangkan berapa ribu jari yang sentuh butang lif ni setiap hari?

Dah la hospital ni memang tempat orang sakit. Lebih lebih lagi yang paling ditakuti sekarang yang ada Coronavirus. Kat Hospital saya bermalam semalam, siap ada tukang check suhu lagi di pintu utama sebab nak saring orang yang demam. Takutnya demam sebab Coronavirus ni lah.

Mereka yang ada Coronavirus ni akan batuk dan bersin. Mereka akan tutup mulut guna tangan. Tangan ni lah juga nanti mereka akan guna untuk sentuh barang barang di sekeliling mereka.

Isteri saya Medical Doctor tapi dia ni ada tabiat pelik sikit tau. ..

Chef Kongsi Cara Betul Makan Coklat, Barulah Tubuh Dapat Rasai Kesannya

February 10, 2020 rencah7 0

Buka bungkusan, patahkan masuk dalam mulut kemudian kunyah. Tak pun kita hisap. Ini cara biasa kita makan coklat. Rupanya salah ya. Untuk dapat khasiat makan coklat cara makannya perlu betul.

Teknik makan coklat yang betul ini dikongsi oleh Chef Amer yang juga pakar coklat.

Cara yang biasa kita makan
Ini Chef Amer, seorang pakar coklat. Beliau kongsi cara makan coklat yang betul.

Rupanya salah cara kita makan cokelat selama ni. Kalau ikut cara “old school” kita;

Langkah 1 – Beli
Langkah 2 – Bukak bungkusan
Langkah 3 – Patahkan kecil
Langkah 4 – Masuk mulut
Langkah 5 – Kunyah sampai habis

Iye betul. Semudah itu cara kita, dan kerana cara kita itu lah kita tak pernah faham nikmat sebenar cokelat, dan tak pernah tahu beza cokelat yang penuh gula, yang sedap, yang mahal dan super sedap mahal.

Sebetulnya begini
Ini pula cara makan coklat yang betul dari Chef Amer. Nah baca perkongsian beliau.

1) Coklat ada 3 jenis. Dark chocolate, milk chocolate dan white chocolate. Sebaiknya makan d..

Pakar Psikologi Kata Ibu Ada 3 Orang Anak Sebenarnya Lebih Stres!

February 9, 2020 rencah7 0

K

Selalunya kita fikir makin ramai anak mak bapak lagi pening dan stres. Ya lah lagi banyak kerenah kena layan terutama yang ada sampai lima enam orang anak.

Sebab itu zaman sekarang tak ramai pasangan yang mahu beranak ramai. Tapi itu kata kita, lain pula menurut kajian.

Berdasarkan satu kajian yang dibuat oleh TODAYParent.com didapati, tahap stres ibu yang mempunyai tiga orang anak adalah lebih tinggi berbanding ibu yang memiliki jumlah anak yang lebih dari angka itu.

Kajian ini telah melibatkan 7,000 orang ibu di Amerika Syarikat dan dibuat untuk mengetahui tahap stres ibu dikaitkan dengan jumlah anak.

Ibu 3 anak lagi stres berbanding ibu 4 anak sebab…

Apa yang menarik tentang kajian tersebut, ia juga mendapati tahap stres takkan meningkat dengan pertambahan anak. Malahan ibu yang mempunyai empat anak dikatakan mempunyai tahap stres yang lebih rendah berbanding dengan mereka yang mempunyai tiga anak.

Menurut pakar psikologi dari New York Dr. Janet Taylor, tahap stres akan kur..

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

February 6, 2020 rencah7 0

Bila berdepan dengan beberapa masalah kesihatan biasanya kita akan mengalami kesukaran untuk tidur.

Tapi hakikatnya jika tahu cara tidur yang betul ia akan membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang kita alami.

Untuk 8 masalah kesihatan ini anda disarankan tidur dalam posisi berikut:

1. Sakit belakang

Sakit belakang memang akan menyebabkan kita tak selesa tidur. Posisi tidur paling baik untuk mereka yang ada masalah ini adalah dengan baring terlentang.

Letakkan bantal kecil pada di bawah lutut dan juga tuala pada bahagian belakang yang melengkung sebagai sokongan untuk mengurangkan tekanan pada bahagian belakang.

2. Masalah sinus

Bagi mereka yang ada masalah alahan, resdung atau selesema waktu tidur mungkin menyebabkan keadaan lebih teruk.

Cara tidur paling baik untuk mereka yang berdepan masalah ini adalah dengan tidur dalam keadaan kepala dan bahu lebih tinggi daripada badan. Posisi ini akan meredakan situasi sinus yang dihadapi.

3. Sakit kepala

Posisi tidur y..

3 Cara Ibu Bapa Boleh Bantu Anak Lemah Subjek Matematik, Insya-Allah Ada Peningkatan Mendadak. Perkongsian Dari Guru Matematik Sendiri

February 4, 2020 rencah7 0

Minggu ini dan minggu depan ramai anak-anak yang akan berdepan dengan peperiksaan pertengahan tahun. Seperti biasa anak-anak yang periksa selalunya mak ayah yang risau lebih.

Terutama bila membabitkan subjek yang anak lemah. Selalu menjadi rungutan adalah subjek Matematik. Kadang kala dah tuisyen pun tapi prestasi anak tak berubah sama saja, sama ada masih tak lulus atau cukup makan.

Sebenarnya ibu bapa tak boleh harapkan guru atau cikgu tuisyen saja untuk pastikan anak lulus dengan baik dalam subjek ini. Kitalah yang kena tolong anak sendiri

Faham tentang kerisauan ibu bapa dengan anak yang lemah dalam matematik ini, Mohd Fadli Salleh yang juga guru subjek ini berkongsi 3 cara untuk membantu anak sendiri dalam subjek ini.

Bagaimana kita boleh membantu anak yang lemah di rumah?
Baik, pagi ni aku kongsi tips untuk ibu bapa dan penjaga untuk bantu anak yang lemah dalam sesuatu topik khususnya mata pelajaran Matematik.

1) Download soalan peperiksaan
Download soalan peperiksaan perten..

Tip Untuk Yang Berazam Beli Rumah Pertama Tahun 2020!

February 3, 2020 rencah7 0

Mesti ramai yang azamnya untuk beli rumah sendiri tahun ini apatah lagi jika sudah berkeluarga.

Bagi yang ada hasrat begini eloklah baca perkongsian penasihat hartanah, @AfiqShamnazri yang menurunkan tip bagaimana untuk membeli rumah pertama. Banyak ilmu berguna yang kita tak tahu telah dikongsi.

Khas untuk pembeli rumah pertama
Sesiapa yang ada plan nak beli rumah. Ni #thread ni untuk PEMBELI RUMAH PERTAMA. First time nak beli rumah ni mesti korang macam blur2 sikit kan. Jadi lepas baca thread ni, harapnya korang dapat la idea sikit flow beli rumah dari niat sampai la dapat kunci.

Kita pecahkan kepada 3 fasa supaya tak pening sangat:

– Fasa persediaan
– Fasa pembelian
– Fasa tukar nama

Fasa persediaan
Bila korang dah ada niat nak beli rumah, benda first sekali korang kena buat adalah SEMAK KELAYAKAN LOAN DENGAN BANK (unless korang nak beli cash la kan). Bank akan tengok 3 benda untukbagi loan dekat kita:

– Income
– Scoring
– CCRIS

1) Income

Formula dia = (KOMITMEN LAMA + KOMIT..

Cara Baiki Leher Baju T Yang Mengembang, Tip Daripada Pakar Dobi

February 3, 2020 rencah7 0

Baju T memang baju kegemaran ramai. Tapi satu masalah yang biasa bila kerap mengenakan baju T ini adalah bahagian lehernya mengembang menyebabkan baju nampak seperti sudahlama walaupun sebenarnya masih baru.

Kalau dah leher mengembang, alamatnya pakai di rumah sajalah walaupun baru beli pada harga yang mahal. Sebabnya baju T begini akan buat kita kelihatan tak kemas. Paling tidak pun kita simpan saja dalam almari dan rasanya di rumah kita pun ada banyak baju T dengan masalah ini kan.

Tapi daripada simpan apa kata cuba pulihkan leher baju T yang mengembang ini ikut cara pakar dobi Nexcy daripada Jepun. Dia turut berkongsi tip untuk kekalkan bentuk leher baju T.

Menurut Nexcy leher baju T mengembang bukan disebabkan kekerapan kita memakai baju ini tapi juga ada kaitan dengan cara kita mengeringkannya. Contohnya menggantung baju T yang lembap menggunakan hanger menyebabkan bahagian bawah baju menarik bahagian atas baju T menyebabkan ia meregang terutama di bahagian leher.

Cara untuk m..

No Image

Sayur Brokoli Sebenarnya Banyak Ulat, Rendam Cara Ini Untuk Hapuskannya

February 2, 2020 rencah7 0

Sayur brokoli memang jadi kegemaran ramai. Melihat warna hijau nan segar kita pasti teringin menikmatinya.

Malah brokoli ini juga jadi sajian anak-anak kecil dengan mengolahnya menjadi puri. Tapi sayangnya ramai para ibu tidak akan mengamalkan cara betul membersihkan sayur ini dimasak.

Perlu diketahui di sebalik rumpun hijau brokoli itu, sayur ini mengandungi banyak sekali ulat halus tak dapat kita lihat dengan jelas dan tidak akan mati dengan cara membilas dengan air saja.

Berikut adalah langkah paling berkesan untuk membuang ulat pada brokoli yang perlu dilakukan sebelum memasak sayur ini.

1. Potong brokoli dan sediakan campuran air dan juga cuka. Rendam brokoli ke dalam air ini selama 15 minit.

Selepas itu anda akan dapat melihat ulat-ulat halus akan terapung di permukaan air. Bilas dan barulah dimasak.

2. Satu lagi cara adalah dengan merendam sayur brokoli dengan air garam selama 30 minit hingga satu jam. Kemudian bilas.

Selepas membersihkan brokoli dengan cara ini barulah s..